12 Nisan 2025 Cumartesi

Hüsamettin Koçan'ın Yeni Sergisi: Gölgenin Arkasındaki

Hüsamettin Koçan'ın Yeni Sergisi: Gölgenin Arkasındaki

Prof. Hüsamettin Koçan'ın "Gölgenin Arkasındaki" adlı yeni sergisi, 15 Mart Cumartesi günü MERKUR'de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, Bayburtlu kadınların geleneksel tığ işçiliği ile modern sanatın buluşmasını temsil ediyor. Koçan, bu sergide kadınların yaratıcılık ve sabırla ürettikleri eserleri kendi özgün sanat diliyle harmanlayarak bir senfoni yaratıyor.

Geleneksel ve Modern Sanatın Buluşması

Hüsamettin Koçan, 2024 yılında gerçekleştirdiği "Gel Zaman Git Zaman" sergisinde, yaratıcılığın hiyerarşik bir alan olmadığını vurgulamıştı. Bu sergide, Baksı Müzesi koleksiyonuna kazandırılan hapishane işleri üzerine yoğunlaşan Koçan, hapislik, zaman ve boncuk arasındaki anlamlı yolu keşfetmişti. "Gölgenin Arkasındaki" sergisinde ise Bayburtlu kadınların boncuk örgü tekniğini yeniden ele alıyor.

Sanatçı, tığ işlerin yerleştiği saçları, Anadolu’da ekmek ve yemek pişirilen formu hem kadınların ekmek ve yemek yaptıkları, hem de bu tığ örgüler vasıtasıyla ekmeklerini kazandıkları bir form olarak yeniden yorumluyor. Malzeme herhangi bir müdahale yapılmadan olduğu gibi kullanılıyor.

Kadınların Yaratıcılığı ve Mahremiyet

Bayburtlu kadınların kendi arzuları doğrultusunda boncuk örgülerinden “güneş” motifleri yaratmak istemesiyle, ortaya rengârenk ve ışıldayan bir güneş senfonisi çıkardıklarını vurgulayan Koçan, bu üretimleri kadının kendini doğrudan ortaya koymadan ifade ediş biçimi olarak okuyor. Bu anlayışla "Gölgenin Arkasındaki" adını verdiği sergisinde, kadınların mahremiyetini ve iç dünyalarını simgeleyen bir kavramsal çerçeve sunuyor.

Koçan, sergiyi şu sözlerle ifade ediyor: “Bu sergi bir denemedir. Buradaki deneyim geleneksel tığ işçiliğinin fırça ile buluşmasıdır.”

Bayburt’ta kurduğu Baksı Müzesi’nde her zaman yerel kadın gücüne ve yaratıcılığına alan açan Hüsamettin Koçan, bu sergide de kadın dünyasına bir erkek eli olarak katkıda bulunuyor. Boncuk işçiliğinin bir sabır yolculuğu olduğunu vurgulayarak bu anlayıştan yola çıkan bir sergi ortaya koyuyor.

Sergi, 15 Mart-19 Nisan 2025 tarihleri arasında MERKUR’de ziyaret edilebilir.

  • Geleneksel tığ işçiliği ile modern sanatın buluşması
  • Bayburtlu kadınların yaratıcılığı
  • Kadınların mahremiyetini simgeleyen eserler
  • Baksı Müzesi’nin yerel sanata katkısı

İlgili Haberler