Öğretmen olmak isteyenler için yepyeni bir dönem başlıyor! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atamalarında köklü değişikliklere giderek, KPSS şartını kaldırıyor ve sözlü mülakat uygulamasını sonlandırıyor. Yerine, öğretmen adayları Milli Eğitim Akademilerinde 14 ay sürecek, beceri odaklı ve uygulamalı bir eğitimden geçecekler. Bu yeni sistem, öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyenler için hem heyecan verici hem de merak uyandırıcı bir süreç vadediyor.
Öğretmen Atamalarında Yeni Dönem: Neler Değişiyor?
1 Eylül itibarıyla hayata geçecek olan bu yeni dönemde, öğretmen adaylarını bekleyen en büyük değişiklikler şunlar:
- KPSS Şartı Yok: Artık öğretmen olmak için KPSS'ye girmek zorunlu değil.
- Sözlü Mülakat Kalktı: Mülakat stresi de sona eriyor.
- Milli Eğitim Akademileri: Adaylar, 14 ay boyunca Milli Eğitim Akademilerinde eğitim alacaklar.
- İki Yeni Sınav: Akademiye girişte sayısal ve sözel soruların olduğu akademi giriş sınavı ile öğretmenlik alan bilgisi testi uygulanacak.
Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, bu yeni sistemin detaylarını TRT Haber'e anlatırken, özellikle uygulama becerilerinin önemine vurgu yaptı. Vural, "Öğretmenlerin öğretmen yetiştirme sürecine dahil olacağı bir dönemle karşılaşacağız" dedi.
Sınavlar Nasıl Olacak?
Peki, KPSS'nin yerine gelen yeni sınavlar nasıl olacak? İşte detaylar:
- Akademi Giriş Sınavı (AGS): 80 soru, 110 dakika süre
- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): 50 soru, 90 dakika süre
Adayların sınav ortalamalarına göre başarı sıralaması belirlenecek. Vural, sınavlarla ilgili olarak, "80 soru AGS, 50 soru da ÖABT testinden iki ayrı testin yüzde 50 ayrı ortalaması alınarak 17 alan bu şekilde seçilecek" açıklamasında bulundu.
14 Aylık Eğitim Süreci
Öğretmen adayları, akademide azami 14 ay eğitim alacaklar. Bu eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olacak. Teorik derslerin %40'ı ile uygulamalı derslerin %60'ı toplanarak atamaya esas başarı puanı belirlenecek.
Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, daha önce hizmet içi eğitim merkezleri olarak kullanılan binaların eğitim uygulama merkezlerine dönüştürüldüğünü ve birçok ilin kendi ilinde akademiye ait bir merkez açılmasını istediğini belirtti.
İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat, akademi binası kurulacak başlıca iller arasında yer alıyor. Vural, amaca uygunluk noktasında bir değerlendirme yapılacağını ve hangi alanda eğitim planlanıyor ise, o alana dair en uygun şartları sunan ilin değerlendirileceğini ifade etti.
Öğretmen atamalarında bu yeni dönem, öğretmen adayları için uzun ve zorlu bir süreç olsa da, daha nitelikli ve donanımlı öğretmenlerin yetişmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor. Uygulamalı eğitime verilen önem ve öğretmenlerin öğretmen yetiştirme sürecine dahil olması, eğitim kalitesinin artırılması adına umut verici adımlar olarak değerlendirilebilir.