İstanbul, Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi FIELD Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye'nin 2020'de savunma sanayisine ve 2021 beklentilerine ilişkin nasıl açıklamalarda bulundu.
Türkiye nedeniyle bu yılki Kovid-19 salgınının tüm sektörler için oldukça zor olduğunu dile getiren Bayraktar, savunma ve havacılık sektörü nedeniyle Kovid-19'un da zaman zaman yoğun bir şekilde yavaşladığı bildirildi ve hareketli bir yıl geçti.
Bayraktar, 2020 Türkiye açısından askeri operasyonların yoğun olduğuna dikkat çekerek, "Libya'da İdlib'de Bahar Kalkanı harekatı ve Azerbaycan'ın yaklaşık 30 yıldır Ermenistan'ın Karabağ işgaline son verdiği Tek Vatan Harekatı'nda yüksek teknolojili sistemler Türk savunma sanayisinin geliştirdiği oyun değiştirici. ”dedi. Bayraktar, Bayraktar TB2'nin İdlib ve Karabağ'da etkin kullanımının savaş doktrinlerinde değişikliklere yol açan bir kilometre taşı olduğunu ve İdlib'de ilk kez Bayraktar TB2 olduğunu vurguladı. İdlib'de sürü halinde uçan SİHA'lar ve insansız hava araçları ilk kez savaş alanına çıktı. Süreçte köklü bir değişikliğin başlamasına yol açan birincil faktörün konvansiyonel savaş stratejisi olması anlatıldı.
Dünyanın bu gelişmeleri en yakından takip ettiğini kaydeden Bayraktar, "Türkiye'de özellikle etkili dünya medya kanallarının bu alandaki gelişmeleri yayınladıkları haberleri ve detaylı analizlerini anlamak için şimdi tüm bu operasyonlarda yüksek teknolojinin yerini aldı Geleneksel harp teçhizatının sayısal üstünlüğü muharebe alanında ve sahada çok daha etkin kullanılıyor. "dedi.
"Savunma ve havacılık sanayi her yıl ihracatını yüzde 14 artırıyor"
Bayraktar, savunmacı olarak ve bir yandan Türkiye'nin ihtiyaçlarının her yıl reel olarak karşılanırken diğer yandan havacılık sektörünün yaklaşık yüzde 14'lük bir artışla ihraç edildiğini söyledi.
Sektörün performansının özellikle son çeyrekte ciddi bir artış gösterdiğini, ancak bu yıl salgının etkisiyle ihracatta yavaşlama yaşandığını ifade eden Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:"Bunda en büyük etken Türk olması. Savunma sanayi ürünleri son dönemde savaş alanında ve dolayısıyla karar vericilerde kendini kanıtlamış, bu nedenle pandemiye rağmen yıl boyunca birçok ülkeden askeri heyetler firmalarımıza akın etmiştir. Bu gelişmeler ışığında bu ivmeye inanıyoruz. sektör olarak başardık, önümüzdeki yıl daha da büyüyecek. "
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, Milli Teknoloji'nin 2021'de izlenecek hamle son yıllarda meyve vermeye başladığını ifade ederek, önümüzdeki yıl da bu çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
Son 20 yıldır Türkiye'nin savunma bilgisine sahip olan Bayraktar, sanayide yüzde 20 civarında yerli içerik bulunduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:
"Savunma ve Havacılık sektörü yurt dışından ithal edilen birçok ürün ve sistemi üretebilecek potansiyele, yeteneğe ve insan kaynağına sahip olduğunu kanıtlamıştır.Kendi ihtiyaçlarımızı yerli ve milli kaynaklarla tedarik etmenin yanı sıra gelişen ve ihracat yapan bir konumu hedeflemeliyiz. Dünyadaki İHA ve İHA'larda elde ettiğimiz öncü konumu farklı ürün ve sistemlerde yakalamanın bir sonraki adımımız olması gerektiğine inanıyoruz.Türkiye'de savunma ve havacılık sektörünün dünyadaki paradigma değişimini aynı anda ve hızla yaşayabilmek bu değişimlere entegre edilebilecek bir endüstriyel güç. "
" 9 Nisan'a kadar sanal bir sergide yer alacağız, Ulusal Teknoloji Hamlesi'ye katkıda bulunacağız "
Bayraktar, SAHA İstanbul'un 2020'yi nasıl geçirdiğine değinen Bayraktar, 9-13 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlemeyi planladıkları SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Endüstrisi Fuarı'nı 10-13 Kasım 2021'e ertelediklerini söyledi. SAHA EXPO Sanal Fuarı'nı yerel bir uygulama ile hayata geçirdiklerini hatırlatan Bayraktar, etkinliğin 9 Kasım'da 288 firma ve kurumun katılımıyla başladığını hatırlattı.
Bayraktar, 9 Nisan 2021 tarihine kadar 5 ay boyunca devam edecek olan fuara katılım olduğunu söyledi. 7/24 açık olan fuarda 102 katılımcıya ait 528 3D modelin gerçeğe yakın bir şekilde fuarda ziyaretçilerle buluştuğunu belirtti. .
Bayraktar, 4 7 bin 651 ziyaretçinin kaydedilip ziyaret edildiğini, 20 bin 46 B2B iş görüşmesinin video konferans yöntemiyle yapıldığını, bu görüşmelerin Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağlayacağını ve savunma sanayii adına ciddi iş birlikleri ortaya çıkacağını açıkladı.
Bu yıl 700'e yakın etkinlik, etkinlik ve toplantılar yaptıklarını, projeler hayata geçirdiklerini ve konsorsiyum kurduklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Bu konsorsiyumların yeni şirketler kurmalarına öncülük ettik. Pandemi sürecine rağmen günde ortalama iki aktivite ile çalıştık. Yine kısıtlamaların getirildiği dönemlerde şirketlerimizin şirketlerini ve yeteneklerini tanıttığı web semineri serileri düzenledik. Sosyal medyada canlı yayınlarda 174 firma 24 seansta 40 saat canlı sunum yaptı.Bu sunumlar SAHA İstanbul YouTube kanalında şirket ayrıştırılıp sektörlere ayrıldıktan sonra yayınlandı.Şimdiye kadar 30 bin kişi tarafından izlendi. hala izlenmeye devam ediyor. "
Bayraktar, kurdukları SAHA Akademi'nin çalışmaları ve TÜBİTAK TÜSSİDE ile düzenlenen SAHA MBA programından bahsetti.
Oluşturulan komiteler ile stratejik ürünler üretilecek
SAHA İstanbul Yönetim Kurdukları komitelerde önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Bayraktar, savunma sanayinde kullanılan çelik, alüminyum ve titanyum malzemeler başta olmak üzere stratejik malzemeleri geliştirmek için kurulan Malzeme ve Malzeme Şekillendirme Komitesi'ni anlattı.
Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesinde 5 Eksen hassas CNC Kontrol Ünitesi için 11 firmanın ortak girişimiyle MİLTEKSAN AŞ'nin kurulduğunu ifade eden Bayraktar, 2022'de 3 eksen, 2023'te 4 eksen ve 2024'te 5 eksen üretileceğini söyledi. yeni nesil CNC kontrol ünitesi ile.
Bayraktar, uygun vidalı mil ve somun üretilmesi hedeflendi Yazılım Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi'nin üretim tesislerini ve akıllı üretim ekipmanlarını siber saldırılardan korumak için çalıştığını, yapay zeka yazılımları ve bunların savunmada kullanımı ile ilgili çalışmaların ve havacılık devam ediyor.
Elektrik-Elektronik Komitesi ve savunma sanayinin konnektörüne uygun uzmanlık ve çalışma ihtiyacının başladığını dile getiren Bayraktar, "mihenk taşımız Türkiye Dünya Havacılık Kalitesi Türkische yapısını mutfağa koyduk. Türkiye'nin mihenk taşı, International Aerospace Quality Group (IAQG-International Aerospace Quality Group) Grubu) 13 ülke ile entegre olmuştur.MİHENK çalışmaları kapsamında, Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK'ın Uluslararası Havacılık Kalite Grubu'ndan yerli firmaları akredite etme yetkisinin alınması için çalışılmaktadır.Test ve Belgelendirme Komitesi ayrıca
insansız sistemler için test, geliştirme ve eğitim merkezleri. ”
" Sanal fuarımız 2021'de en büyük gündemimizi oluşturacak "
Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul olarak 2021'de yoğun bir şekilde çalışıyor. En önemli gündem maddelerimizden birinin dünyanın ilk 3D Sanal Savunma Sanayi Fuarı SAHA Expo olacağını söyledi. 9 Kasım'da açıldı
Salgın nedeniyle ertelenen SAHA Expo, 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Fiziki performans yapmayı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Önümüzdeki yıl genel kurulumumuzu gerçekleştireceğiz. Yine 2021'de Ur-Ge kapsamında B2B faaliyetlerimiz olacak. Salgın koşulları elverdiği takdirde yurt dışı alım heyetleri ve ticaret heyetleri ile de toplantı faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz. Her komitede oluşturduğumuz Ur-Ge ile firmaların ihracatını geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bahar döneminde yeni MBA programlarımıza başlamış olacağız. Hizmet içi eğitim ve kurs faaliyetlerine devam edeceğiz. Bunların dışında bu yıl Ulusal Havacılık Endüstrisi Platformu (MİHENK) kapsamında Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) denetimleri yapılacak. "
" ABD'nin yaptırım kararının ardından millileştirme çalışmaları hızlanacak "
SAHA İstanbul Başkanı Bayraktar, 2021'de iç savunma ve havacılıkta ne gibi sürprizlerle karşılaşılacağı sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD Düşmanlarının Yaptırımlar Yasası (CAATSA) ile Yaptırımları, 2021'de savunma sanayi projelerinde kamulaştırma çalışmaları hız kazanacak. Geçtiğimiz yıla göre bu yaptırımların SAHA İstanbul başta olmak üzere tüm Türk savunma sanayi paydaşlarını cesaretlendireceğini öngörüyoruz. Kurumlarımız ve şirketlerimiz, ulusal ve özgün yüksek teknoloji sistem ve bileşenleri geliştirerek yaptırım ve ambargo kararlarına cevap verecektir. Geçtiğimiz yıllarda ihracat artışının ve toplam ciro artışının başarısı katlanarak artmaya devam edecektir. "
Bayraktar, yerli orjinal ve milli ürünlerdeki artış artarken, yurt içi kurdaki yüzde payının hız kazanarak artacağından emin olduklarını vurguladı.
Ancak," Yönlendirilmiş Enerji Silahları (Laser Bayraktar, önemli gelişmeler beklediklerini vurguladı. "Elektromanyetik Silahlar", "Roket Tahrik Sistemleri", "IDA, İnsansız Savaş Uçağı" ve "Uzay" konularında devam eden savunma sanayii projelerinin de devam ettiği.
Bayraktar, Projelerden aşağıdaki örnekleri verdi.
"Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan LHD Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, Yeni Tip Karakol Botu (YTKB) ve Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP), TUSAŞ Hürkuş-C (Silahlı Hürkuş). TEI TS1400 ATAK T129 ve Gökbey çok amaçlı helikopteri TB3 SİHA ile güçlendirilen Türkiye'nin ilk milli turbojet motorlu helikopterleri olan Gazi TF-X Uçak projesi, BAYKAR TB2'den elde edilen tecrübeyle geliştirilecek. Azerbaycan-Ermenistan savaşında üstün başarı göstermiş, ülkemizde saldırı sınıfının ilk İHA'sı Bayraktar AKINCI, Kara Tabanlı Uzaktan Elektronik Destek (ED), Elektronik Saldırı (ET), elektronik harp ve hava savunma sistemleri, TSK Siber Savunma Merkezi, SSB yönetimi ve kontrolü altındaki Türk Savunma Sanayii projeleri. "