Deepfake ve ses asistanları gibi teknolojiler son yıllarda yaygınlaşsa da, dijital bir görüntü ile yapay zeka ile görüntülü görüşme yapmamız için hala uzun bir zaman var gibi görünüyor.
Son yıllarda sesli asistanları sıklıkla kullanıyoruz. Amazon Alexa ve Siri gibi sesli asistanlara ek olarak birçok şirket müşteri hizmetlerinde sanal asistanlardan da yardım alıyor. Yine de bu, sanal asistanların görsel olarak görünebileceği anlamına gelmez. Bugün dijital olarak görebildiğimiz asistanların imajı sözde Uncanny Valley'den muzdarip. Bu durumu kısaca özetlemek gerekirse, insana benzeyen ama belli ki insan olmayan bir şey gördüğümüzde yaşadığımız rahatsızlık hissidir.
Yapay zeka avatarları insanları aldatabilir mi? soruyu yanıtladı. Gerçek insanların iki yıl içinde yapay zekadan ayrılamayacağı iddiasına yanıt veren Kawasaki, önemli noktalara değindi. Yapay zekanın normal bir insandan ayırt edilemez görünmesi için geliştirilmesi gereken beş alan vardır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki alanlardır:
İnsana benzer bir görüntü İnsansı ses İnsansı duygu İnsansı hareket İnsansı sohbet
MoCap olarak da bilinen hareket yakalama teknolojisi sayesinde avatar olarak da adlandırılan görüntülerin çok gelişmiş olduğunu biliyoruz. Örneğin Norman Reedus ve Keanu Reeves gibi önemli isimleri birebir resimlerinde görebiliriz. Bazı ücretsiz uygulamalar bile artık avatar oluşturmaya ve derin sahte kullanmaya izin veriyor.
Amazon, Microsoft ve Google gibi firmaların insansı seslere sahip API'ler geliştirdiklerini ve hatta bu API'leri isteyenlerle paylaştıklarını biliyoruz. Sinir ağlarını kullanan bu API'ler zamanla gelişmeye devam ediyor. İnsanların seslerinden örnekler alıp konuşma hazırlayabilen yapay zekalar da var.