BBC Türkiye 2021 BM Gıda Atık Endeksi, rapordan aktarılan bilgiye göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kg gıda çöpe atılıyor. Tarafından dünya çapında yılda toplam 931 milyon ton
yiyeceklerin boşa gittiğine dair raporlar.
Bu küresel Bu, tüketime hazır yiyeceklerin% 17'sinin doğrudan perakende satış noktalarına, evlere ve restoranlara atıldığı anlamına gelir.
Raporda atıkların% 61'i evlerde yapılıyor.
Sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten BM sivil toplum kuruluşu Wrap tarafından yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde israf edilen toplam gıda miktarı 23 milyon kamyon dolusu 40 ton gıdaya tekabül ediyor. Uzmanlar, "Bu tür kamyonların uzunluğu dünya çevresinin yedi katıdır" diyor. Önceleri gıda israfının zengin ülkelere özgü bir sorun olduğu düşünülüyordu.
Araştırma, gelir grupları ne olursa olsun her ülkede önemli miktarda gıdanın israf edildiğine işaret ediyor.
ayrıca ve Tarım Örgütü (FAO) önceki tahminin iki katından fazla arttığını belirtti. İçinde
Araştırma, Türkiye dahil birçok ülkenin tahmini verilerine dayanmaktadır. Bunun nedeni, yalnızca az sayıda ülkenin bu alanda veriye sahip olmasıdır.
Örneğin yetersiz veri nedeniyle bu israfın ne kadarının gönüllü olduğu ve ne kadarının istemsiz yapıldığı bilinmemektedir.
Gıdanın yenilebilir ve yenmeyen kısımlarına ilişkin veriler (kemik ve kabuk gibi) yalnızca yüksek gelirli ülkelerde bulunmaktadır BM Çevre Programı'ndan Martina Otto, BBC'ye, düşük gelirli ülkelerin daha az yenilebilir gıda israf ettiklerini tahmin ettiklerini söylüyor.
Program Başkanı Inger Andersen, tüm ülkeleri bu yılın sonundaki iklim ve biyolojik çeşitlilik zirvelerinden önce atıklarla mücadele için çaba göstermeye çağırdı.
Andersen, "İklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıkla mücadelede ciddi olduğumuzu göstermek için, dünyadaki tüm işletmeler, hükümetler ve vatandaşların gıda atıklarında üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor.
BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfını 2030'a kadar yarı yarıya azaltmayı öngörüyoruz.
Wrap'dan Richard Swannell “Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10'u israf edilmiş gıdalardan geliyor. Diğer bir deyişle, gıda atıklarını bir ülke olarak düşünürsek, gıda atıkları üçüncü olur En çok sera gazını atmosfere salan ülke ”dedi. 2019 yılında 690 milyon kişinin açlıktan etkilendiği tahmin ediliyor.
Kovid-19 salgını ile bu sayının daha da artması bekleniyor.