TÜSİAD, Türkiye ve yazılım ekosisteminin durumu ile ilgili ekosistem öngörülerini geleceğe yönelik olarak ele almak amacıyla "Türkiye Yazılım Sektörü'ne Bakın" webinarı düzenledi.
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, etkinlikte yaptığı konuşmada, salgının tüm ülkelerinde olduğu gibi, Kovid-19'un da Türkiye'deki önemli dönüşüm ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi.
Yeni bir iş modeli oluşturmak; Tüketiciler ve çalışanlar açısından yeni seçimler yaşadıklarını belirten Kaslowski, "Şu anda yapısal iyileştirmeye ihtiyaç duyan verimlilik, katma değer, teknoloji gibi alanlarda alınması gereken önlemler daha aciliyet göstermeye başladı. Bu konuları stratejik sektörlerden başlayarak ele almalı ve ülkemizin rekabet gücünü etkin bir şekilde tesis etmeliyiz. Bu süreçte en belirleyici faktör dijital dönüşüm alanında kaydedilen ilerlemedir. "Yazılım sektörünün katma değerle kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizen tüm sektörlerde doğrudan ya da dolaylı olarak yarattığını belirten Kaslowski, "Turizmden sağlığa, tarımdan savunma sanayine, otomotivden tekstile kadar pek çok alanda geliştirilen yüksek teknoloji ürünleri ile yazılım sosyal ve ekonomik dönüşüm, kaldıraç sağlıyor. Analiz etmek önemlidir. Ekonominin gelişmesi açısından sektöre iyi yatırım yapmak, bilgi devrimini yakalamak için bu fırsat ve işsizliğin azaltılması.
"Türk teknoloji firmaları önemli başarı hikayeleri üretmeyi başardı"
Yazılım sektöründeki gelişmenin istihdama yansımasının en çarpıcı örneklerinden birinin Hindistan olduğunu kaydeden Kaslowski, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1980'lerin ikinci yarısında yazılım sektöründeki işgücü. 6.800 kişi iken 2000 yılı başında bu sayı 48 kat artarak 284 bin kişiye ulaştı. Bugün bu sayının 1 milyonu aştığı görülmektedir. Nitelikli ve yenilikçi insan kaynağı, yazılım sektörünü farklı kılmaktadır. Bu fark, yeni girişimlerin ve sektörün doğuşudur. yenilikçi ve rekabetçi olanı sağlar. Yazılım çözümleri sunan iş modeline veya yazılım merkezine koyan Türk-teknoloji firmaları, son dönemdeki büyük başarı hikayelerini kaldırmayı başardı. hepimiz bu örnekte gurur duyuyoruz, umarız.
Yazılım sektöründe Türkiye hacim ve istihdam açısından mevcut potansiyele kıyasla henüz istenilen düzeyde olmadığını görüyoruz. Ölçeklenebilir ürün geliştirme ve markalaşmada eksiklikler var. İyileştirmenin sağlanması adına ciddi envanter çalışmaları ile sektörün mevcut durumunun ortaya çıkarılması ve odak alanların belirlenmesi önemli bir adım olacaktır. Firmaların pazarlama becerilerinin ve uluslararası pazarlarda yeni ürün / hizmet kapasitelerinin gelişmesi de sektörün büyüme ve ihracat potansiyeline önemli katkı sağlayacaktır. Kaslowski, yazılım sektörünün en önemli girdisinin yaratıcı insan kaynakları olduğuna dikkat çekerek, "Bugün ihtiyaç duyulan becerilerin karşılanmasının yanı sıra gelecekte ihtiyaç duyulacak. Ayrıca bugün becerilere hazırlanmamız gerekiyor. Yıkıcı teknolojilerle tamamen değişiyor, eğitim-iş diyalogu ve birlikte hareket etmek insanlarımızın bu değişime adaptasyonu ve istihdamı için kritik önem taşıyor.Özellikle bilişim teknolojileri alanında son dönemde yaşanan beyin göçünün artışına üzülerek tanık oluyoruz. Uzaktan çalışmanın yaygın kullanımı. Eğitimli insanlarımızın ülkemizde kalarak katma değer yaratmalarının önünü açacak çözümleri incelemeli, iş ve ülke koşullarında ve yaşam standartlarında nasıl iyileştirmeler yapabileceğimizi ciddiye almalıyız. ”dedi. , "Dünyanın en değerli 10 şirketinden 7'si teknoloji şirketi"
TÜSİAD İcra Kurulu Üyesi ve dijital Türkiye undtable Başkanı Serkan Sevim, küresel ölçekte dijital teknoloji ürünleri ve ticaretinde radikal bir dönüşüm yaşandığını belirterek, "Sanayi ve hizmet sektörlerinde, şirketlerin dijital stratejilerini uygulayarak iş modellerini ve üretim süreçlerini dijitalleştirdiğini görüyoruz. Yeni nesil teknoloji şirketlerinin yükselişine şahit oluyoruz. Dünyanın en değerli 10 şirketinden yedisi teknoloji şirketleridir ve bu şirketlerin neredeyse tamamı iş modellerinin temelinde yazılıma sahiptir. "
" Türkiye'nin dört bir köşesinde yaşayan gençlerimizin yazılım sektörünün en büyük gücü olacağını biliyorduk. Bu sebeple Ar-Ge merkezleri ve Teknopark firmalarında uzaktan çalışma uygulamalarına destek veriyoruz, Türkiye hepsini anlatıyor teknopark. Yazılım endüstrisi; Fiziki sınırların ortadan kalktığı, hızla gelişen teknolojiler ve giderek zorlaşan küresel rekabet koşullarında, ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümünün bel kemiğini oluşturmaktadır. Yazılım ekosisteminin gelişmesine yönelik atacağımız her adım, küresel pazar payının oluşmasına, ihracatına ve ülkemiz yazılım ürünlerinin tanınmasına katkı sağlayacaktır. "
Sevim, yazılım sektörünün oluşturduğu katma değer sıralamasında yüzde 81 ile 4. sırada ve incelenen 64 reel sektörden. 61 tanesine doğrudan katkı sağladığını vurgulayarak inandık. Potansiyeli ile öne çıkan yazılım sektörüne özel önem verilmesi gerekmektedir.Sektörün sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak ve etkin aksiyon önerilerini hayata geçirmek için geçen yıl Yazılım Çalışma Grubumuzu kurduk. yazılım ekosistemindeki tüm paydaşların gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. "dedi. Küresel boyutu
yazılım sektöründe 565 milyar dolar,
Etkinlikler, TÜSİAD Deloitte, Şirket Ortağı ve Deloitte Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl'ün paylaştığı ana bulguların "Yazılım Sektöründe Türkiye'nin Gelecek Raporu" iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Yazılım sektörünün küresel büyüklüğünün şu anda 565 milyar dolar olduğunu aktaran Hakan Göl, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu, önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 5 büyümesi beklenen bir sektör. Ayrıca, yazılım sektörünün dijital hizmetler ve ürünler üzerindeki etkisi çok daha büyük. Bu sektör, bir pazarın dönüşümünü gerçekleştiriyor. yaklaşık 2 trilyon dolar sektörün görünmeyen yüzü olan bu alanın yaklaşık 3 kat büyümesi bekleniyor. 2025 yılında yazılım sektörünün istihdama katkısının binde 5'ten artma potansiyeline sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye'nin yazılım ihracatındaki payının yine bin olarak yüzde 5'ten 1,5'e çıkması bekleniyor. 2025'te bilişim hizmetlerinin yanı sıra Türkiye'nin 100 bin yeni istihdam ihracatı ile 10 milyar dolar, bu tek boynuzlu at 10'un potansiyeline ulaştığını görüyoruz. "