DNA, Sibirya'da yıl boyunca sürekli olarak dondurulan permafrost adı verilen buz tabakasında 1 milyon yıldan daha eski olduğu tahmin edilen iki mamut örneğinden elde edildi. Sonuçlar, mamut evriminin şaşırtıcı bulgularını sundu.
Çalışmada incelenen mamut fosilleri, 1970'lerde Sovyet paleontolog Andrei Sher liderliğindeki bir ekip tarafından Sibirya'da bulundu.
Ayrıldığı biliniyor. Mamutlar genellikle iri dişli olarak bilinir ve kuzey mamut türlerinin yünlü olduğu bilinmektedir. Dört bin yıl önce Sibirya'nın kuzeyinde yaşayan son mamutların nesli tükendi. Çalışmada incelenen mamut fosillerinin ikisi, buz tabakalarını ve paleomanyetizmayı inceleme yöntemleri kullanılarak 1 milyon yıldan daha eski bir döneme tarihlendi.
Bu örnekler daha sonra İsveç'teki Stockholm Üniversitesi'ndeki antik DNA araştırmacıları tarafından yönetilen uluslararası bir ekip tarafından analiz edildi. Elde edilen DNA dizilendiğinde ve diğer mamutlara ait DNA dizileri ile karşılaştırıldığında, bulunan mamutların yaşını belirlemek mümkün oldu. Sputnik'teki habere göre, burada araştırmacılar moleküler saat adı verilen bu evrimsel genetik yöntemi kullandılar. Bu yöntemde, iki bireyden alınan DNA dizileri arasındaki farklar önce sayılır. DNA farklılıklarının (mutasyonların) zaman içinde birikme hızına ilişkin bilgiler kullanılarak, iki bireyin soylarının ne kadar zaman önce ayrıldığı hesaplanır.
Moleküler saat analizi, bir numunenin yaklaşık 1,6 milyon yaşında ve diğerinin 1,3 milyon yaşında olduğunu gösteriyor. İşaret etti. Böylece en eski DNA elde etme rekoru kırıldı. Daha önce, rekor 700.000 yıllık bir at örneğine aitti. Bu başarının sırrı, donmuş topraktaki örnekleri bulmakta yatıyor. DNA molekülünün zincir yapısı, canlının ölümünden sonra kendiliğinden bozulur. Ancak bu bozulma soğukta yavaşlar. Bu nedenle Kuzey Kutbu çevresinde bulunan permafrost yataklarında fosillerde çok eski DNA bulmak mümkündür.
Makalenin sorumlu yazarı Love Dalen, Nature dergisine yorum yaparak kutup bölgesindeki permafrostun 2,6 milyon yaşında olduğunu, dolayısıyla bundan daha eski DNA ekstraksiyonunun teorik olarak imkansız olduğunu ekledi. Permafrostta insansı bulmak mümkün görünmese de, soğuk mağara ortamlarında iyi korunmuş DNA'ya sahip kemikler bulunabilir. Şimdiye kadar, erken Neandertallerin 400 kişiyi sıralayan en eski insansı DNA'sı bin yaşındaydı.
Türkiye'de mağara değilse de permafrostta bulunan en eski örnekler. Ancak uzmanlar, Türkiye'nin mağarayı yeterince araştırdığını ve koruduğunu söyledi.
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri olan en eski iki mamut örneği, iki farklı mamut soyunu temsil eden keşif oldu. Örneklerden birinin (Adycha) DNA'sı, son 1 milyon yılda ortaya çıkan Sibirya mamutlarının (Mammuthus primigenius) bir atası olduğunu gösteriyor. Diğer örneğin (Krestovka) DNA'sı, bunun biraz farklı bir mamut soyu olduğunu ve Kuzey Amerika mamutları (Mammuthus columbi) yaratmak için son 500.000 yılda Mammuthus primigenius ile karıştığını göstermektedir. İlginçtir çünkü "iki soyun karıştırılmasıyla türleşme" evrimde sık rastlanan bir olay değildir. Genelde suşlar birbirinden ayrılarak türler oluşur. Makalede mamutlara özgü uzun tüylülük ve soğuğa dayanıklılık gibi özellikler de genetik olarak incelenmiştir. Mamutlardaki bu adaptasyonlarla ilişkili olduğu düşünülen genetik varyantların çoğu, 1 milyon yıl öncesine ait genomlarda tespit edildi. Bu, çoğu mamutun uyarlamalarının eski olduğunu gösteriyor.