Sağlık Bakanlığı'nın Normal Doğum Eylem Planı Etkisini Gösteriyor
Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı Ekim ayında hayata geçirdiği Normal Doğum Eylem Planı ile sezaryen doğum oranlarını düşürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, özellikle kamu hastanelerinde sezaryen oranlarında düşüşe neden oldu. Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan açıklamalara göre, 2024 yılında gerçekleşen doğumların yüzde 41'i normal doğum, yüzde 25'i ise primer sezaryen olarak kaydedildi.
Sezaryen Oranları Neden Yüksek?
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Aydın, sezaryen talebinin arkasındaki nedenleri açıkladı. Aydın, "Doğum korkusu (tokofobi), bazı kadınların doğum sürecini travmatik olarak algılamasına neden oluyor. Bu durum, annelerin normal doğumdan kaçınmasına yol açıyor" dedi. Aydın, bu korkuyu azaltmak için ebelerin rolünün artırıldığını ve Gebe Okulları gibi projelerle annelerin bilinçlendirildiğini belirtti.
- Sezaryen oranları özel hastanelerde daha yüksek.
- Kamu hastanelerinde normal doğum teşvik ediliyor.
- Ebelerin doğum sürecindeki rolü artırıldı.
Gebe Okulları ve Ebe Poliklinikleri Yaygınlaşıyor
Sağlık Bakanlığı'nın eylem planı kapsamında, Gebe Okulları ve Ebe Poliklinikleri hizmete alındı. Bu projelerle anne adaylarına doğum öncesi eğitimler veriliyor ve doğumhaneler tanıtılıyor. Prof. Dr. Süleyman Salman, "Gebelik sürecinde normal doğumun avantajlarını anlatarak, sezaryenin bir ameliyat olduğunu vurguluyoruz. Bu sayede anneler normal doğuma yöneliyor" dedi.
Ebe Duygu Uzun ise, "Ebeler olarak normal doğumu teşvik ediyoruz. Bakanlığın çalışmaları sayesinde sahada daha aktif rol alıyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, 30 haftalık gebe olan ebe Tuğba Yıldız Özbey, "Gebe Okulu'na katılarak aldığım eğitimler sayesinde normal doğumu destekliyorum" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın bu çalışmaları, sezaryen oranlarını Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyelere çekmeyi hedefliyor. Normal doğumun teşviki, hem anneler hem de bebekler için daha sağlıklı bir süreç sunuyor.