Üniversite Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir büyük popülasyon kohort çalışmasına göre, diyabet tedavisinde kullanılan "exenatide" adlı ilaç; Parkinson tedavisi için potansiyel tedavi yöntemlerinden biri de olabilir.
2018 yılında yapılan ve sonuçları bilim camiasında tartışılan bir araştırma, tip 2 diyabet ile Parkinson arasında bir ilişki olabileceğini ve araştırmaya göre tip 2 diyabetli hastaların Parkinson geliştirme riski altında olduğunu öne sürdü. % 32 daha fazla olduğu tespit edildi.
60 Parkinson hastası ve plasebo alan kontrol grubu dahil olmak üzere 2018'deki çalışmadan sonra yürütülen klinik öncesi çalışmalar; Diyabet ilacı "exenatide" nin Parkinson'a bağlı dejeneratif motor semptomların ilerlemesini (ilerlemesini) azaltabildiğini gösterdi. 100.000'den fazla tip 2 diyabetik hastanın kayıtları üzerinde yapılan sonraki çalışma; GLP-1 (exenatide bir GLP-1 agonistidir) agonisti ve / veya DPP4 inhibitörü kullanan hasta gruplarının Parkinson tanısını anlamlı olarak daha az aldığını, yani yukarıda belirtilen ilaçların Parkinson tedavisinde kullanılabileceğini gösterdi. Geri döndü ve şu anda 200 denek üzerinde plasebo kontrollü araştırma yapılmasına rağmen, söz konusu denemelerin 2 yıl süreceği belirtiliyor.
Faz 3 denemeleri başarılı olursa ve ilaç gelecekte ruhsatlandırılabilirse, yeni potansiyel tedaviler başarılı olabilir ve söz konusu ilaç Parkinson tedavisinde kullanılabilir. Araştırma Brain dergisinde yayınlandı.