ABD'li bilim insanları, yapraklarındaki sensörler sayesinde e-posta gönderebilen ıspanak yetiştirmeye başladı. Bu ıspanaklar, çevrelerindeki mayın gibi patlayıcıları tespit ederek yapraklarından sinyaller yaymaya başlar ve bu sinyaller bir e-postaya dönüştürülür.
Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünse de, Amerikalı bilim adamları gerçekten e-posta gönderme yeteneği ile ıspanak yetiştirmeye başladılar. Nano teknoloji kullanılarak tasarlanan bu bitkiler, sensörleri sayesinde patlayıcı maddeleri tespit ediyor ve bilim adamlarına kablosuz sinyaller gönderiyor. Ispanak kökleri, mayın gibi patlayıcılarda bulunan bir bileşik olan nitroaromatiklerin varlığını algıladığında, karbon nanotüpler sayesinde yapraklarından bir sinyal yaymaya başlarlar. Bu sinyaller bir kızılötesi kameradan okunur ve yetkililere otomatik bir e-posta gönderilir.
Nano ıspanak gelecekte ekolojik araştırmalar için kullanılacak
Araştırmaya öncülük eden Profesör Michael Strano, araştırmanın başında bitkilerin patlayıcıları tespit etmek için nanopartikül adı verilen toz partiküllerini kullanmaya başladığını belirtti. Strano, bitkilerin fotosentez yapma yeteneklerini değiştirerek bu yaprakların yanmalarına ve patlamalarına neden olan nitrik oksidi tespit etmelerine izin verdi. Strano, bitkilerin çevreye son derece duyarlı olduğunu belirterek konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; "Bitkiler kuraklıkları bizden önce tahmin edebilirler. Toprağın ve suyun derinliklerindeki en küçük değişiklikleri bile tespit edebilirler. Kimyasal sinyallerden faydalanabilirsek, bitkilerin bize söyleyecek çok şeyi vardır."