19 Nisan 2025 Cumartesi

Saraçhane Davası Ertelendi! Gazetecilerin Dosyası Ayrıldı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmaları sonrası Saraçhane'de yaşanan protestolarla ilgili açılan dava, İstanbul 65. Asliye Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, sanık ve avukat sayısının fazlalığı nedeniyle sağlıklı savunma alınamayacağını belirterek davayı 4 Temmuz'a erteledi. Ayrıca, davada yargılanan gazetecilerin dosyalarının ayrılmasına karar verildi.

Davanın Ertelenme Sebepleri

Mahkeme heyeti, duruşma salonunun yetersizliği ve sanık sayısının çokluğu nedeniyle savunmaların sağlıklı bir şekilde alınmasının mümkün olmadığına kanaat getirdi. Bu nedenle, dosyanın ilk 45 sanık yönünden ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesine hükmedildi. Ayrıca, İstanbul Valiliği'ne müzekkere yazılarak, dava konusu olayla ilgili 48 saat önceden bildirim yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi istendi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de duruşmaya katılarak sanıklara destek verdi.

Gazetecilerin Dosyası Ayrıldı

Mahkeme, davada yargılanan gazeteciler Bülent Kılıç, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Kurtuluş Arı, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç ve Emre Orman ile dört avukatın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Bu karar, davada yargılanan gazetecilerin durumunun ayrı bir şekilde değerlendirileceği anlamına geliyor.

Gazetecilerin dosyalarının ayrılması, davaya yeni bir boyut kazandırdı. Bu kararın, gazetecilerin yargılanma sürecini nasıl etkileyeceği merak konusu.

İddianamede Neler Yer Alıyordu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul Valiliği'nin 19-23 Mart tarihleri arasında her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklaması yapılmasını yasakladığı belirtiliyordu. İddianamede, valilik kararına rağmen vatandaşların kışkırtılması sonucu provokatif eylemlerin oluştuğu ve sosyal medya üzerinden halkı kışkırtıcı paylaşımlar yapan hesap kullanıcılarının tespitine ilişkin çalışma yürütüldüğü kaydedilmişti.

İddianamede, 21 kişinin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlara yer verilerek, bunların toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasaklayan valilik kararına rağmen ısrarlı şekilde vatandaşları yasa dışı eylemlere ve sokak olaylarına katılmaları adına kışkırtıcı ve teşvik edici nitelikte olduğu anlatılmıştı.

İddianamede ayrıca, emniyet tarafından eylem görüntüleri üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde her bir sanık yönünden ayrı ayrı tespit tutanakları düzenlendiği, yasaklama kararına karşı kent genelinde birçok noktada kalabalık grupların toplanarak izinsiz gösteri yürüyüşü yaptıklarının tespit edildiği belirtilmişti.

Saraçhane protestoları davasının ertelenmesi ve gazetecilerin dosyalarının ayrılması, yargılama sürecinde önemli bir dönüm noktası oldu. Dava, 4 Temmuz'da yeniden görülecek ve gelişmeler yakından takip edilecek. Bu süreçte, sanıkların savunmaları ve mahkemenin kararları, davanın seyrini belirleyecek.

İlgili Haberler