Erdoğan'a Yeni Yetki mi? Rütbe Bekleme Süreleri Değişecek mi?
Aktüel

Erdoğan'a Yeni Yetki mi? Rütbe Bekleme Süreleri Değişecek mi?


23 May 20255 dk okuma2 görüntülenmeSon güncelleme: 23 May 2025

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a önemli bir yetki devri yapılıyor. Düzenlemeye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin rütbe bekleme süreleri, Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek. Bu değişiklik, çeşitli nedenlerle kuvvet komutanlıklarının rütbe karşılama oranlarındaki eksiklik veya fazlalıkların giderilmesini amaçlıyor.

Rütbe Bekleme Süreleri Cumhurbaşkanı Kararıyla Değişecek

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yapılan bu değişiklikle, personel ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek. Bu durum, askeri personel arasında farklı yorumlara neden olabilir. Bazıları bu düzenlemenin hızlı yükselme imkanı sağlayacağını düşünürken, bazıları ise liyakatin göz ardı edilebileceği endişesini taşıyor.

Bu düzenleme ile birlikte, Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen insani amaçlı mayın ve/veya patlamamış mühimmat temizliği faaliyetleri kapsamında kullanılmak üzere yurt dışından getirilecek her türlü araç, makine, teçhizat ve mayın aramak üzere eğitilmiş hayvanlar gümrük vergilerinden muaf olacak.

Yükseköğretim Kurulu'nda Yeni Düzenlemeler

Teklifle, Yükseköğretim Kanunu'nda da düzenlemelere gidiliyor. Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanınca, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen 7, temayüz etmiş üst düzeydeki devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen 7, Üniversitelerarası Kurulca, Kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden seçilip Cumhurbaşkanı tarafından atanan 7 olmak üzere toplam 21 kişiden oluşacak. Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılacak.

Belediye ve Köylerde Tüzel Kişilik Kaldırılması

Cumhurbaşkanı kararıyla belediye ve köylerin kaldırılmasını düzenleyen hükümlerin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle teklifle tüzel kişiliğin kaldırılmasına ilişkin usul kanuni güvenceye kavuşturuluyor. Buna göre, meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5 bin metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda kaldırılarak belediyeye katılacak. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen bu kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a önemli yetkiler verirken, yükseköğretim ve yerel yönetimlerde de önemli değişiklikler öngörüyor. Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, askeri personel atamalarından, üniversite yönetimlerine ve yerel yönetimlerin yapısına kadar birçok alanda yeni bir dönemin başlayabileceği öngörülüyor. Bu durumun, Türkiye'nin yönetim sisteminde nasıl bir etki yaratacağı ise merak konusu.