Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" taslağı internet sitesinde tartışmaya açıldı. bakanlık.
Araştırma, trans yağların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor.
Böylelikle Kanada, AB'nin bazı ülkelerde trans yağ kullanımını yasaklamış, Türkiye'de tamamen yasaklanmış değil. Yüzde 2'den fazla kullanım yasaktır. Etikette yüzde 2'den az yazılıydı. Ama bundan sonra yazılmayacak. Trans yağlar veya trans yağ asitleri doymamış yağ grubundadır. Trans yağlar, hayvan vücudunda doğal olarak üretilebilir veya endüstriyel olarak üretilebilir. Doğal olarak üretilen trans yağlar, bazı hayvanların sindirim sistemindeki bakteriler tarafından sentezlenir ve bu hayvanlardan yapılan hayvansal besinlerde az miktarda trans yağ bulunabilir. Süt ürünlerindeki toplam yağın% 2-8'i trans yağlardan oluşurken bu oran et çeşitlerinde% 3-9 arasındadır. Doğal olarak üretilen ve hayvansal gıdalardan alınan trans yağlar düşüktür ve ciddi bir sağlık riski oluşturmaz. Yapay olarak üretilen trans yağlar, sıvı bitkisel yağların hidrojenle doyurulmasıyla daha katı hale getirilerek elde edilir. Endüstriyel trans yağlar sağlığa son derece zararlıdır. Pek çok farklı amaç için paketlenmiş ürünlerde ve yenmeye hazır gıdalarda bulunan bu yağın aşırı tüketiminin ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklara yol açabileceği biliniyor.
Trans yağ; Uzun süre bozulmadan bekleyebilen, ucuz, kullanımı kolay bir yağ türüdür. Yiyeceklere güzel bir tat verir ve çabuk bozulmasını engeller. Bu avantajları nedeniyle paketlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır. Trans yağ kullanılan ürünler ucuzdur, rafta uzun süre kalabilir ve tüketiciler tarafından beğenilmektedir. Bu nedenle paketli gıda üretiminde tercih edilen bir yağ çeşididir. Lokantalarda kızartma yağı olarak sıklıkla kullanılan bir yağdır. Tekrar tekrar kullanılabildiği için hazır yemek sektöründe tercih edilmektedir. Maliyet ve uzun hizmet ömrü açısından avantajlı bir gıda olmasına rağmen tüketicilerin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atan trans yağların kullanımı gıda sektöründe pek çok ülke tarafından kısıtlanmıştır. Patlamış mısır, dondurma atıştırmalıkları, patates kızartması, çıtır tavuk gibi hızlı yiyecekler kahve kreması olarak sayılabilir.
Günlük toplam yağ alımındaki yüksek trans yağ oranı birçok farklı hastalık için risk oluşturmaktadır. Aşırı trans yağ tüketimi kalp hastalığına yakalanma riskini artırır. Artan trans yağ tüketimi, diyabetin gelişmesinde önemli bir faktördür. Trans yağ, damarların en iç tabakasına zarar vererek damar yapısını bozabilir. Bu bozulmanın bir sonucu olarak damarlarda genişleme meydana gelebilir. Trans yağların bazı kanserlerin gelişimine neden olduğunu gösteren çalışmalar da var. Kadınlarda meme kanseri riskini artırdığını gösteren çalışmalar yapılmıştır.
Yönetmelik taslağına göre, gıda etiketlerinden "trans yağ" ibaresinin kaldırılması 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, taslağı incelemeye açtıklarını, uygulama sektörün taleplerine göre genişletilebilir. Seçkin, "Raflardaki ürünlere bakarsak verdiğimiz süreyi altıncı ayın sonuna kadar uzatabiliriz." Dedi.