İçme suyu veya tuzlu suda birkaç hafta bekletilen mikroplastiklerin laboratuvar çalışmalarında fare hücrelerine daha kolay girdiği tespit edildi.
Dünyayı çevreleyen mikroplastiklerle ilgili çalışmaların sayısı son zamanlarda önemli ölçüde artmıştır. Bu çalışmalardan biri, mikroplastiklerin vücudumuza beklenenden çok daha kolay girebileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, sindirimle ilgili mikroplastiklerin etkilerini gözlemlemek için yaptıkları deneylerde, bu yapıların fare hücrelerine oldukça kolay nüfuz edebildiğini ortaya çıkardı.
Mikroplastikler vücuda kolayca girer
İstanbul'daki Bayreuth Üniversitesi'nden Alman Araştırmacı Anja Ramsperger ve meslektaşları, çeşitli canlıların yaşadığı doğal ortama olabildiğince yakın tatlı su ve tuzlu su akvaryumlarında mikroplastikler üzerinde çalıştı. Bu akvaryumlarda mikroplastikler birkaç hafta inkübasyonda kaldı. Daha sonra olgunlaşan mikroplastikler, bir kapta geliştirilen fare hücreleri ile birleştirildi ve değişiklik mikroskop altında incelendi. Bu yapıların, doğadaki tahribatın neden olduğu "temizleyici" mikroplastiklere göre 10 kat daha fazla emildiği görülmüştür. Ramsperger, sonuçtaki bu büyük farkın onları şaşırttığını söyledi.