Nobel Fizik Ödülü, kara deliklerin keşfine katkıda bulunan çalışmaları nedeniyle bu yıl İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gökbilimci Andrea Ghez arasında paylaşıldı.
Geçen yıl ödül Kanadalı fizikçi ve teorik kozmolog James Peebles, İsviçreli astrofizikçi Michel Mayor ve İsviçreli astrofizikçi Didier Queloz'a "evrenin yapısını ve tarihini anlamaya yardımcı olan keşiflerinden dolayı" verildi.
Ghez, kazanan 4. kadın oldu
Ödül kazananlardan Amerikalı gökbilimci Ghez, 1901'den beri ödülü kazanan dördüncü kadın oldu. 1903'te Marie Curie, 1963'te Maria Goeppert-Mayer ve 2018'de Dana Strickland. Ödüle ek olarak, Penrose, Genzel ve Ghez ödülü alacak. 10 milyon İsveç Kronu (1 milyon 122 bin 45 dolar) hediyesini paylaşıyor. Orijinal matematiksel yöntemleri kullanan Penrose, kara deliklerin Einstein'ın genel görelilik teorisinin doğrudan sonucu olacağını gösterdi. Einstein, ışığın bile kaçamayacağı, içerdiği her şeyi yutup yok ettiği süper dev kara delikleri bir varsayım olarak kabul etse de, aslında var olduklarına inanmadı. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez
Genzel ve Ghez, öncülük ettikleri çalışmalarda, bölgedeki yıldızların hareketleriyle yapılan analizler, bu bölgeye yakın yıldızların görünmez ve çok ağır bir kütlenin etkisi altında olduğunu ortaya koydu. Güçlü kanıtlar, Güneş Sisteminden daha küçük bir alanda Güneş'ten 4 milyon kat daha güçlü bir çekim alanı oluşturan bu kütlenin süper dev bir kara delik olduğunu gösterdi. 1952'de Almanya'da doğan Reinhard Genzel, Bonn Üniversitesi'ndeki fizik eğitiminin ardından aynı şehirde bulunan Max Planck Enstitüsü'nde radyo astronomisi alanında eğitim aldı. 1990'lardan itibaren Samanyolu Galaksisinin merkezinde çok parlak ve yoğun bir astronomik radyo kaynağı olan "Yay A" bölgesinde gözlem ve araştırmalara öncülük etti. Penrose, genel görelilik teorisinin varsayımlarının kara deliklerin oluşumunu gerektirdiği fikrini ilk kez ortaya atarken, Genzel ve Ghez, Samanyolu Galaksisinin merkezindeki aşırı kilolu ağırlık merkezinin siyah bir yıldızların yörüngelerini etkileyen delik.
İngiliz matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim filozofu Roger Penrose, 1931'de İngiltere'nin Colchester kentinde doğdu. University of London Academy'de matematik okudu. Geometri ve astronomi alanında araştırmalar yapan Penrose, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisine yaptığı matematiksel katkılarıyla tanındı. Açıklamada, bu yılki ödül kazananların, evrenin en gizemli fenomenlerinden biri olan kara deliklerle ilgili keşiflerin öncüleri olduğu vurgulandı.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada. Ödül, "kara deliklerin oluşumunun genel görelilik teorisinin öngörüsü olduğu" keşfinden dolayı Penrose'a, diğer yarısı ise merkezdeki dev kara deliğin keşfi üzerine çalışmaları nedeniyle "Genzel ve Ghez'e verildi. Samanyolu Galaksisi. "
Roger Penrose
Penrose, sadece kara deliklerin gerçekten oluşabileceğini kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda Einstein'ın ölümünden 10 yıl sonra Ocak 1965'te yazdığı makaleyle ayrıntılı bir açıklama yaptı. Buna göre kara delikler, bilinen doğa yasalarının işlevini yitirdiği bir "tekillik" içeriyordu. Penrose'un makalesi bilim dünyası tarafından hala Einstein'ın teorisine ondan sonraki en önemli katkı olarak görülüyor.
1965'te ABD, New York'ta doğan Andrea Ghez, bilim yolculuğuna Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ilk kadın astronot olma hayaliyle başladı. ve California Teknoloji Üniversitesi'nden (Caltech) yüksek lisans derecesi. Ghez, Sagittarius A bölgesini incelemek için Hawaii'deki WM Keck Gözlemevi'nde optik ve kızılötesi teleskoplarla çalıştı.