Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden (OKÜ) Dr. Öğretim Görevlisi Müslüm Demir, hazırladığı proje ile fıstık kabuklarının atıklarından hızlı şarj edilebilen ve enerjiyi verimli kullanabilen bir süper kapasitör yapmayı hedefliyor.
OKU Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Müslüm Demir, ekip arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı "Fıstık kabuğu atıklarından gözenekli karbon üretimi ve süper kapasitörlerde uygulaması" başlıklı proje ile TÜBİTAK'tan hibe desteği almayı başardı. Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şarj edilebilir enerji kaynaklarının otomotiv ve diğer sektörlere girmesiyle kondansatörlerin öneminin arttığını söyledi. Dünyanın her yerinde bunun üzerine çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu kondansatörlerin elektronik cihazlarda, uçaklarda ve son olarak da elektrikli arabalarda kullanıldığını ifade eden Demir, "Ülkemizde lityum ve süper kondansatör üreticisi firma yok. Bu konuda ne yapabiliriz diye düşündük ve bir proje hazırlamaya karar verdik. Daha sonra bu proje ile TÜBİTAK'a başvurduk ve yaklaşık 3 bin 500 proje içerisinde ilk 144 proje arasında yer almayı başardık.Bireysel Genç Girişimci Projesi'nden 200 bin TL hibe desteği aldık Projemiz yaklaşık bir yıl sürecek . prototip. "Süper kapasitörlerin elektrot kısmı için gereken gözenekli karbon kazanımını fıstık kabuğu atıklarından elde etmeyi planladıklarını söyleyen Demir," Bunun için fıstık kabuğunu alıp basit kimyasallarla karıştırıp yapacağız. Yüksek sıcaklıklarda etkisiz hale gelir.Elde edilen ürün asit ile yıkanır ve elektrotlarda kullanılır.Demir, proje üzerinde ekip olarak çalışmanın nedenlerinden birinin de bir Yerli araç TOGG'nin akülerini hızlı bir şekilde şarj edebilmek için süper kapasitör, "Ekip olarak yerli ve milli aracımızı daha hızlı şarj edebilmek için fıstık kabuklarından karbon üretiyoruz. Bunu uygulayarak bir sistem tasarladık. Yerli ve milliyetçi olmak için bu sistemi geliştirmeyi planlıyoruz. Yurt dışından süper kapasitör getirmek zorunda kalmamak için süper kapasitörleri yerli sanayide kullanmak istediklerini vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
"Projemizde fıstık kabuğunu yerellik bazında kullanmayı tercih ettik. Ülkemizin kaynaklarını daha ucuza süper kapasitörler üretmek ve tedarik süresini en aza indirmek için bu projeyi önemsiyoruz."